TouchSpeak is dynamische communicatiesoftware die gebruikt wordt op een Android smartphone. TouchSpeak kan voor zowel symbool- als tekstcommunicatie worden gebruikt.
Toepassing
Vocabulaire kan op de smartphone zelf, of met behulp van de software TouchSpeak Designer op de pc samengesteld worden. Naast het vocabulaire kunnen talloze gebruikersopties ingesteld worden. TouchSpeak is voorzien van een vast vocabulaire waarmee gebruikers veelvoorkomende uitingen kunnen oproepen en hoorbaar maken. Op de toetsen van het vocabulaire kunnen pictogrammen, plaatjes, foto’s en/of teksten worden afgebeeld. Daarnaast kan aan elke toets een opgenomen of synthetische spraakboodschap of een visuele boodschap (tekst of plaatje) worden gekoppeld. De gebruiker heeft de mogelijkheid de toetsen naar eigen inzicht in te delen in een hiërarchische structuur.
Indicatie
TouchSpeak is ontwikkeld voor mensen met afasie, maar kan ook geschikt zijn voor mensen met andere communicatieve beperkingen. Het inrichten zal meestal gebeuren door een therapeut en/of andere begeleider.
Aanvullende informatie
- Als vaste boodschappen niet volstaan, is er een aantal aanvullende gereedschappen ter ondersteuning van de communicatie:
- Typmodule: zelf boodschappen typen met het TouchSpeak schermtoetsenbord, tijdens typen wordt gebruiker ondersteund door letter- en/of woordvoorspelling en getypte berichten kunnen worden opgeslagen of uitgesproken door de synthetische stem
- Tekenmodule: gebruiker kan tekeningen maken
- Ingebouwde camera: te bedienen vanuit TouchSpeak, foto’s maken en deze opslaan
- Dynamische vocabulaire: opslaan van tijdelijke boodschappen - vergelijkbaar met een communicatieschrift; gebruiker zelf, of personen in de omgeving, kunnen foto’s, tekeningen, teksten en boodschappen opslaan, die gebruiker later weer kan oproepen, ook foto’s die gebruiker onderweg maakt, kunnen in dynamische vocabulaire worden opgeslagen zodat gebruiker een houvast heeft bij het vertellen over gebeurtenissen
- Communicatie op afstand: berichten kunnen gedeeld worden via bijvoorbeeld Whatsapp (zowel vaste boodschappen als getypte berichten)
Soort communicatiehulpmiddel : Hardware en software
Bruikbaar buiten: Ja
Indeling: Symbolen, uit te breiden en te koppelen aan een dagelijkse situatie
Bediening: Touchscreen (raster beschikbaar: nee)
Toetscombinaties: Nee
Niveauindeling: Ja
Invoer: Tekst, Symbolen/Foto's (Kant-en-klare woordenschat (top-down), Zelf opbouwen (bottom-up), Opslag lokaal, Opslag in de cloud)
Symbolen bibliotheek: Ja
Woordvoorspelling: Ja
Zinvoorspelling: Ja
Voorkeurszinnen: Ja
Uitvoer: Display, Synthetische spraak, Export teksten uit het symbolenvocabulaire t.b.v. e-mail en social media
Bediening laptop via coh: Nee
E-mail: Nee
Internet: Nee
Zinvoorspelling: Nee
Omgevingsbediening: Nee
ZUYD
Expertise centrum Innovatieve Zorg en Technologie
Lectoraat Ondersteunende Technologie in de Zorg | Lectoraat Autonomie en Participatie
POSTBUS 550, 6400 AN Heerlen
Nieuw Eyckholt 300, 6419 DJ Heerlen
communicatiehulpmiddelen@zuyd.nl
www.zuyd.nl - www.eizt.nl